Het torenfort gaat in ‘winterslaap’

Het torenfort van Fort bij Asperen heeft haar toegangsdeuren weer gesloten voor de komende zes maanden. Van 15 oktober tot half april moeten de bezoekers van het fort tijdelijk ruimte maken voor de wintergasten: vleermuizen. De horeca van Fort bij Asperen in de naastgelegen genieloods blijft wel het gehele jaar open.

Vrijwilliger Kees Kerver zegt een goed seizoen achter de rug te hebben gehad. ,,Ook dit jaar hebben onze vrijwilligers met ontzettend veel enthousiasme duizenden bezoekers mogen ontvangen. Het is altijd jammer dat er een eind aan komt rondom de winterperiode, maar ook weer mooi dat cultuur en natuur op deze manier hand in hand kunnen gaan.” Kerver doelt daarmee op de verplichte sluiting van het torenfort ten behoeve van de vleermuizen.

LEEGRUIMEN
Volgens Kerver is wel nadelig aan de sluiting dat er een hoop vocht in het Torenfort ontstaat. ,,Dat maakt altijd dat wij met man en macht alles uit het fort moeten halen en elders droog moeten opslaan in de winterperiode. En dat moet in april weer visa versa worden gedaan.” Des te blijer is Kerver dan ook met zijn vrijwilligersteam, die het afgelopen seizoen volgens hem ‘onwijs veel werk hebben verricht om het Fort kosteloos open te kunnen stellen’.

SEIZOEN
Fort bij Asperen-exploitant Marc Satijn deelt de trots op de vrijwilligers. ,,Voorop gesteld: zonder de vrijwilligers kunnen wij het torenfort nooit open stellen zoals wij nu hebben gedaan. Of het nu een vrijwilliger is die helpt met hand- en spandiensten of juist één die zijn of haar kennis in pure vorm wil overdragen aan de bezoekers.” De exploitanten kijken dan ook al uit naar het nieuwe seizoen 2024. ,,Er staan een hoop leuke dingen op de
planning, waaronder een blijvende 3D-expositie waarvan de komst naar Asperen mede door het Pact van Loevestein mogelijk is gemaakt.”

HORECA
Ondanks dat het torenfort haar deuren sluit, blijven de deuren ook dit jaar wel geopend van de horeca. ,,Het forteiland biedt veel meer dan enkel alleen het torenfort. Zo zullen er dan ook incidenteel buitenrondleidingen worden gegeven langs de unieke Waaiersluizen en over het forteiland.”, aldus Kerver. Daarnaast zal de kok van het Fort, Ricky Berendsen, een heerlijke herfst- en winterkaart presenteren voor zowel lunch, borrel als
diner. ,,Van wild tot klassiekers, voor ieder wat wils”, aldus Berendsen.

Fort bij Asperen is te vinden aan de Langendijk 60 in Acquoy. De openingstijden, rondleidingen en alle arrangementen zijn te bekijken op www.fortbijasperen.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *