‘Foto-overdracht’ tijdens heropening Fort bij Asperen

 De opening van het Torenfort van Fort bij Asperen is afgelopen zaterdag 20 april gepaard gegaan met een bijzondere overdracht. Een uniek fotoboek van de september 1939 tot en met 18 mei 1940 gestationeerde luitenant Sepp is door zijn zoon Jan Sepp overgedragen aan vrijwilliger Kees Kerver. ,,Een bijzonder stuk geschiedenis wat niet mag ontbreken in het verhaal van Fort bij Asperen”, aldus Kerver.

Op 20 april was het eerste moment dat de deuren van het torenfort na een wintersluiting weer open mochten. ,,Wij werden benaderd door Jan Sepp, die aangaf dat hij een bijzonder fotoboek wilde overdragen aan ons als vrijwilligers”, verklaart Kerver. ,, Mijn vader, W. Sepp, is van september 1939 tot en met 18 mei 1940 als tweede luitenant, later eerste luitenant, gemobiliseerd geweest in Fort Asperen. Hij was in het fort verantwoordelijk voor een mortiergroep”, verklaart zoon Jan.

ARCHIEF
Het originele boek bevat 26 bladzijden met merendeels twee foto’s per pagina. Mijn vader had de foto’s goed gedocumenteerd met namen en schootsvelden. Sommige foto’s zijn kennelijk gemaakt door professionele fotografen, zoals een foto van een bezoek van Prins Bernhard aan het fort en een formele (en getekende) foto van de commandant van het fort, de majoor Hens, bij diens afscheid in februari 1940”, aldus Sepp.

Het boek zelf zal niet zichtbaar gaan worden in het torenfort, want volgens Kerver zou dat het behoud geen goed doen. ,,Het fort kan behoorlijk vochtig zijn. Wij zullen het boek dan ook elders veilig en droog opslaan, en een replica gaan vertonen aan de bezoekers. Daarvoor hebben wij uit eerbetoon een speciale ‘Luitenant W. Seppvertrek ingericht, die volledig in het teken zal staan van dit bijzondere verhaal.”

GRATIS
Daarmee wordt het fotoboek één van de bijzondere toevoeging van de collectie van Fort bij Asperen, die dit jaar ook start met een permanente 3D-fototentoonstelling. ,,Al deze onderdelen blijven gratis zichtbaar voor alle bezoekers, zodat die zo laag drempelig mogelijk kennis kunnen maken met de geschiedenisverhalen van Fort bij Asperen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie”, aldus Kerver. Fort bij Asperen is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 – 18.00 uur. Informatie en openingstijden zijn te vinden op www.fortbijasperen.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *