Fort bij Asperen krijgt een vleermuishotel

Vrijwilligers van Fort bij Asperen hebben maandag 14 maart een bijzonder ‘vleermuishotel’ geplaatst op het fortterrein in Acquoy. Het hotel moet er zorg voor dragen dat het welzijn van de in Nederland beschermde vleermuizen wordt verhoogd. ,,In de winter is het torenfort al domein van de vleermuizen, maar hoe mooi is het dat ze nu het hele jaar door ergens terecht kunnen”, aldus vrijwilliger Kees Kerver.

Het vleermuishotel is het eindresultaat van een bijzondere samenwerking tussen Opleidingscentrum Rivierenland, Staatsbosbeheer en Fort bij Asperen. ,,Dit opleidingscentrum heeft samen met leerlingen de afgelopen jaren drie vleermuishotels gemaakt voor Staatsbosbeheer. Dit exemplaar stond al even bij ons, maar moest nog even worden aangepast. Dit hebben de vrijwilligers van Fort bij Asperen op zich genomen”, zegt trotse boswachter van Staatsbosbeheer Eric Baars.

COMPENSATIE
Volgens Baars was de plaatsing een ‘loodzwaar’ karwei, maar noodzakelijk. ,,Op en rondom het fortterrein zijn veel Essen weggehaald omdat deze ziek waren. Die bomen waren een prima nestgelegenheid en aanvliegroute voor de enkele tientallen vleermuizen die in en rond het fort verblijven. Helaas zijn die dus komen te vervallen. Dit is een prachtig compensatiemiddel.”

GESCHIEDENIS
Kerver hecht persoonlijk ook waarde aan de aanwezigheid van de vleermuizen bij Fort bij Asperen. ,,De vleermuizen passen volledig in de geschiedenis van de Hollandse Waterlinie. Al sinds jaar en dag zoeken deze dieren hun toevlucht in forten”, aldus de vrijwilliger. ,,Daarnaast zal het vleermuishotel een mooie extra publiekstrekker zijn voor het fort, naast dat het met de Nieuwe Hollandse Waterlinie al een Unesco Werelderfgoed-waardering heeft.”

VLEERMUISSLUITING Door de aanwezigheid van de vleermuizen in winterslaap blijft het torenfort van Fort bij Asperen tot en met 15 april gesloten. De horeca en het buitenterrein, waar dus onder andere het hotel te bewonderen is, zijn wel het gehele jaar geopend. Meer informatie is te vinden op www.fortbijasperen.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *